Mainokset, jonot ja vaalit

Kuntavaalit pidetään ylihuomenna 13.6.2021. 

Kuten aina vaalien lähestyessä, ovat pari viime viikkoa pitäneet sisällään kiirettä ja panikointia sekä toki jonkin pienen ”skandaalinpoikasen.” Tällä kertaa Perussuomalaisten ’Jonon ohi’ -vaalimainos oli se ärsyke, joka sai kansan syvät ja tiedostavat rivit reagoimaan ”rasismiin” ja tämän seurauksena bussipysäkeillä näkynyt vaalimainos vedettiin HSL:n ja JCDecaux:n toimesta kiireesti pois. Syyksi mainittiin mainoksen rasistinen sävy sekä totuudenvääristely. Suuttumusta aiheutti se, että mainoksella ymmärrettiin tarkoitettavan sitä, että a) maahanmuuttajat pääsevät tai ovat päässeet Helsingin vuokra-asuntojonojen ohi ja b) että olisi edes olemassa jokin jono, jonka ohi voisi päästä. Helsingin kaupunki oli pöyristynyt siitä, että PS:n mainos ylipäätään puhui jonosta, koska Helsingin kaupungin mukaan mitään asuntojonoa ei ole olemassa.

Uutisotsikot ja poliitikkojen lausunnot kertovat muunlaista tarinaa ja puhuvat Helsingin kaupungin lausuntoja ja tiedostavien ihmisten syyttelyä vastaan:

Yle 17.6.2014, Pks:n vuokra-asuntojono lähes toivoton 

Yle 12.10.2015, Helsingin vuokrajonoon tulossa suuri piikki

Yle 13.10.2015, Turvapaikanhakijat pian asuntojonoissa

HS 4.7.2016, HEKA:lla asuntojonossa jatkuvasti noin 17000 hakijaa

HU 12.1.2017, Tällä hetkellä kaupungin asuntojonossa on vain 15000 hakemusta

Yle 8.11.2018, Helsingin vuokra-asuntojono pidentynyt rajusti

HS 19.9.2019, Samaan aikaan vuokra-asuntojonoissa on yli 20000 hakijaa

HU 7.10.2019, Miksi 2200 eur/kk tienaava lähihoitaja ei pääse kärkeen asuntojonoissa

HU 18.10.2019, Asunnottomana HEKA:n jonossa pääsee kiireellisimpien ryhmään

Veronika Honkasalo (vas.) 5.5.2021, ”Helsingin asuntojonossa on 20000 ihmistä”

Mia Haglund (vas.) 7.5.2021, ”HEKA:n asuntojonossa on tällä hetkellä 23000 ihmistä”

Hmmm. Kiistatonta siis tuntuu olevan paitsi se, että a) Helsingin vuokra-asuntojono faktisesti on olemassa ja b) jonossa on erittäin paljon ihmisiä, myös se, että c) jonon ohi on mahdollista päästä tai ainakin on mahdollista kiivetä paremmille sijoituksille. Uskalsin kirjoittaa esille myös kohdan c) sillä perusteella, että Helsingin Uutiset on kertonut 18.10.2019, että ”asunnottomana HEKA:n jonossa pääsee kiireellisimpien ryhmään.” Kaikille lienee selvää, että Suomessa, länsimaisessa sivistysvaltiossa, ei ketään jätetä taivasalle, eli asunnottomille pyritään järjestämään katto pään päälle. Seuraavaksi siis varmaankin voidaan pysähtyä pohtimaan, ketkä muodostavat nykypäivän Helsingissä sen alati runsaslukuisemmaksi kasvavan joukon ja/tai ryhmän, joka on vailla asuntoa. Aivan oikein – maahanmuuttajat. Kun tiedossa on, että vuokra-asuntojonossa on 23000 ihmistä, on ilmeistä, että kaikki nämä 23000 eivät voi kuulua kiireellisimpien ryhmään. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että toinen on etuoikeutetumpi kuin toinen, eli joku joutuu odottamaan asuntoa kauemmin kuin joku toinen. Vaikkapa tällä ajanhetkellä X Helsinkiin saapuvat maahanmuuttajat siis tulevat saamaan kaupungin vuokra-asunnon nopeammin kuin tuhannet kantasuomalaiset henkilöt, jotka ovat olleet jonossa jo ajanhetkestä Y lähtien – monet useita vuosia. Voidaanko tai saako tätä em. prosessia kutsua jonon ohi menemiseksi tai paremman aseman saamiseksi jonossa? Nähtävästi ei saa. Entä poistiko vaalimainoksen poistaminen sen varsinaisen epäkohdan ja ongelman, johon mainoksessa viitattiin ja jonka osoittamiseksi mainos ylipäätään oli tehty? Ei tietenkään poistanut, mutta joillekin varmasti tuli hyvä ja levollinen mieli. Mainoksesta syntynyt reaktio, kalabaliikki ja paniikki kuitenkin kertovat, että PS osui naulankantaan.

Mainoksessa puhuttiin maahanmuuttajista ja siinä mainittiin Helsingin kaupungin vuokra-asuntojono, mikä uutislähteiden mukaan oli negatiivinen ja jopa rasistinen asia, koska mainos kuulemma synnytti monien ihmisten mielissä assosiaation siitä, että maahamuuttajat muka pääsisivät asuntojonon ohi. Sopii kysyä uskooko joku oikeasti yksittäisen mainoksen itsessään voivan aiheuttaa edellämainitun kaltaisen ”joukkoharhan” tai assosiaation, vai johtuiko assosiaation syntyminen sittenkin siitä, että mainos vain kertoi sen minkä jokainen on jo muutenkin tiennyt. Ehkä assosiaatio on syntymekanismiltaan samanlainen kuin stereotypiakin, eli sillä on aina jonkinlainen totuuspohja. Ilmiö on ollut tiedossa, mutta siitä ei ole saanut puhua ääneen, eikä sitä ole haluttu nähdä. Vallitsevan punavihreän höpö-höpö-konsensuksen takia kaikki vain kieltävät tosiasiat ja toistelevat niitä mantroja, joiden toistamisen on kerrottu olevan hyve.

Kaikki tuntevat opettavaisen tarinan ’Keisarin uudet vaatteet’. Tismalleen samasta asiasta on tässäkin kyse.       

No, se mainosepisodista. Seuraavaksi voidaan sitten keskittyä puhumaan vaaleista – ja tummista, koska myös he liittyvät vaaleihin. 

Turun Sanomat kertoi viime viikolla että ”Ulkomaalaistaustaisia henkilöitä on painostettu äänestämään kolmea kuntavaaliehdokasta Turun Varissuolla.” 

Muun muassa Yle:n uutisoinnista oli yllättäen päässyt tipahtamaan pois tieto ulkomaalaistaustaisista, varmaan ”ihan vahingossa”, mutta ei se mitään. Annetaan tällä kertaa olla. Pureskellaan itse uutista silti hieman. 

Mitä Varissuolla oikein tapahtuu, ketkä painostavat, keitä painostetaan, ketkä keräävät äänet?

TS:n tietojen mukaan henkilöitä tuodaan äänestämään ja heitä ohjataan, jopa pakotetaan äänestämään tiettyä ehdokasta. 
Tiedossa siis on, että ulkomaalaistaustaisia on painostettu. No, varmaan nämä painostajat sitten ovat lyhyttukkaisia, koppalakkipäisiä, univormupukuisia PS-miehiä, jotka pyrkivät saamaan omia ehdokkaitaan läpi!?

Tai ehkei sittenkään…:

”Turun keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Ilkka Sepponen kertoo, että Varissuon kirjaston äänestyspaikan liepeillä on ollut ulkomaalaistaustaisia huutelijoita.

– On vaikea tilanne, jos joku huutaa numeron vaikka somaliksi. Vaalivirkailija ei voi sanoa, mitä hän huutaa, Sepponen toteaa. Huutelijat ovat nuoria miehiä, joilla on ilmeisesti oma ehdokkaansa, jolle he yrittävät saada ääniä, Sepponen arvelee.”

Mölyapinat ja painostajat ovat siis todennäköisesti (nuorehkoja) somalimiehiä, painostettavat vielä todennäköisemmin somalinaisia – painostajien vaimoja, siskoja, serkkuja, äitejä tai toisen klaanin edustajia. 

Keitä sitten ovat ne ehdokkaat, jotka saavat nämä painostettujen, manipuloitujen ja pakotettujen äänet? Aivan varmasti eivät ainakaan Perussuomalaisia! Jopa ilman parempaakaan tietoa lienee varsin relevanttia olettaa, että myös ehdokkaat ovat maahanmuuttajataustaisia ja löytyvät luultavimmin Vihreiden tai SDP:n listoilta. Toivoa sopii, että ehdokkaat eivät itse ole mukana tällaisessa touhussa, joka selvästikin vaikuttaa ainakin jossain määrin systemaattisesti masinoidulta. Ei hutkita – mutta pitäisi kyllä tutkia. Kyse on kuitenkin yleisen häiriön ja yksilöihin kohdistuvan uhan ja turvattomuuden aiheuttamisesta sekä vakavasta loukkauksesta äänioikeutettujen vapaata valintaa ja vaalisalaisuutta kohtaan. Koska ilmiön ja tapahtumien taustalla ei ole PS, asia ei tunnu oikeasti kiinnostavan ketään. Pitäisin vähintäänkin aiheellisena, että ne puolueet, jotka epäilevät ehdokkaidensa saaneen tai saavan ääniä painostuksen tai suoranaisen pakottamisen seurauksena, nostaisivat kissan pöydälle. Vaan hiljaista on ollut. Aivan varmaa on, että joku tietää jotakin. Whatsapp-ryhmissä ja -ketjuissa on tietoa ja suunnitelmia levitelty ihan takuulla.  

Toisaalta, tällaista demokratiaahan punavihreä konklaavi on Suomeen ajanut ja hakemalla hakenut, eli ehkä asia voidaan painaa villaisella! 

Kuka voittaa? Ehkä ei kukaan, mutta nämä tietyt ehdokkaat ainakin hyötyvät toisten ahdingosta. Häviäjinä tietysti ovat uhrit (todennäköisesti maahanmuuttajanaiset) sekä yleisellä tasolla suomalainen yhteiskunta, jos ja kun rikokset alkavat nyt tällä tavalla jo ulottua myös vaalilain piiriin. Maahanmuuttajalähiöiden äänestyspaikoille pitää varmaan alkaa järjestää poliisi- tai vapaaehtoispartioita, jotta äänestäminen saadaan sujumaan niin kuin sen Suomessa kuuluu sujua. Nyt ei olla Mogadishussa. 

Kenties länsimaisen äänestyspaikan tunnistaakin nykyään ja jatkossa siitä, että sen ulko- ja/tai sisäpuolella on lauma tummahipiäisiä nuoria miehiä uhoamassa ja uhkailemassa ja huutelemassa tuntemattomalla kielellä ketä pitää äänestää. 

Tällaista ei edes Pahkasika-lehti olisi voinut keksiä.

Muistakaa kaikki käyttää kansalaisoikeuttanne ja käydä äänestämässä! Kuntien päätöksenteko voi muuttua paremmaksi vain muuttamalla kunnissa istuvien päättäjien ja puolueiden valta- ja painotussuhteita.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s