Marsalkan syntymäpäivä ja saksalainen upseerismies


Marsalkka C.G.E. Mannerheimin syntymäpäivä oli 4. kesäkuuta. Tämän vuoksi kyseisellä päivämäärällä vietetään Puolustusvoimain lippujuhlaa.

Törmäsin mielenkiintoiseen uutiseen, joka liittyy Lapin lennoston lippujuhlaan viime perjantaina ja jonka keskiössä on lippu, joten nämä toimikoot aasinsiltana tämänkertaiselle kirjoitukselle.

 

Muun muassa Ilta-Sanomat kertoo, että ”Saksalainen everstiluutnantti jätti Lapin lennoston lippujuhlan väliin kuultuaan lipun hakarististä.”

 

” […] Boehnkelle kerrottiin, että seppeleenlaskutilaisuudessa on tavanomaisen menettelyn mukaan paikalla Lapin lennoston lippu. Lipussa on Suomen ilmavoimien perinteinen hakaristitunnus.

– Tällöin Boehnke peruutti tulonsa seppeleenlaskutilaisuutta seuraamaan.”

 

Uutisen aihe on sinällään mielenkiintoinen, mutta minulle ei ihan täysin auennut mikä sen pointti tai varsinainen uutisarvo on tai mitä uutisella halutaan sanoa, mahdollisesti jättää sanomatta tai tuoda esille, mutta jollain lailla koen isänmaallisena ihmisenä silti tarpeelliseksi perata ja avata tapahtunutta.

Mikä on hakaristi, symboli, joka sai saksalaisen Mathias Boehnken perääntymään? Hakaristi eli svastika (tai swastika muinaisen sanskriitin sanasta swasti) tai gammadion on ikivanha onnen vertauskuva.

 

Hakaristi (1) – symboloi äärettömän pyhää ja hyvää. Se on yksi Vishnun symboleista ja kuvaa auringon säteitä, joita ilman ei olisi elämää. Vishnu on hindulaisuudessa rakkautta ja elämää ylläpitävä jumala.

Hakaristi (2) – esiintyi Suomessa arkeologisten löytöjen perusteella viimeistään rautakaudella. Hakaristi on ollut osa tursaansydän-taikamerkkiä, jonka on katsottu suojelevan pahalta. Hakaristi on ollut pitkään käytössä Pohjolassa onnen vertauskuvana. Itsenäisessä Suomessa hakaristiä ovat tunnuksenaan käyttäneet esimerkiksi Puolustusvoimat, Lotta Svärd -järjestö ja Suomen sairaanhoitajaliitto.

Hakaristi (3) – oli Saksan kansallissosialistisen työväenpuolueen NSDAP:n tärkein ja näkyvin symboli.

 

Tämä ”kohu”-uutinen ja tapahtuma, eli Lapin lennoston lipun aiheuttama reaktio, on tyyppiesimerkki siitä, kuinka asiat sekoitetaan ja/tai väärinymmärretään joko vahingossa tai tahallisesti.

Eikö saksalainen everstiluutnantti oikeasti muka pysty näkemään eroa kolmannen valtakunnan svastikan ja Suomen ilmavoimien tunnuksena olevan svastikan välillä? En tietenkään tarkoita visuaalista eroa – koska sehän on ihan selvästi silmin havaittava – vaan lähinnä eroa näiden kahden hakaristin merkityksissä ja siinä mitä arvoja ne historiassa edustavat tai ovat edustaneet. Onko everstiluutnantti Boehnkeltä siis jäänyt sotilaskorkeakoulussa historian läksyt lukematta vai onko kyse sittenkin jostain muusta. Mahdollisesti siitä, että Hakaristi (3) on ainakin länsimaissa ikuisiksi ajoiksi peitonnut Hakaristien (1) ja (2) olemassaolon ja niiden positiivisen ja hyvää tarkoittavan merkityksen ja alkanut edustaa kaikkia maailman hakaristejä kaikissa tilanteissa, yhteyksissä ja merkityksissä.

Yllämainittuun kappaleeseen liittyen on tietenkin olemassa myös sellainen vaihtoehto, että (sota)historiaa sittenkin todennäköisesti runsaasti opiskelleena henkilönä everstiluutnantti Boehnke kyllä tietää hakaristien erot, ja siis sen että suomalainen hakaristi edustaa jotain muuta kuin NSDAP:n hakaristi, mutta hän jättää varmuuden vuoksi osallistumatta Lapin lennoston lippujuhlaan välttääkseen riskin tulla kytketyksi mihinkään hakaristiin. Hän siis irtisanoutuu tilaisuudesta, jossa on suomalainen hakaristi, jotta ei saksalaisena upseerina saisi mahdollisesti jälkikäteen (kotimaassaan) syytöksiä tai peräti tuomiota siitä, että osallistui juhlalliseen tilaisuuteen, jossa oli esillä suomalainen hakaristi.

Toisaalta ei voida sulkea pois myöskään sitä mahdollisuutta, että everstiluutnantti Boehnke on opetettu ja kasvatettu, ja hän on oppinut ja kasvanut, potemaan ja kantamaan kollektiivista syyllisyyttä lähes 90 vuotta sitten alkaneista tapahtumista ja ideologioista. Eli pelkästään se, että hän sattuu olemaan syntynyt saksalaiseksi, on itsessään jonkinlainen synti siksi, että Saksassa 1930- ja -40-luvuilla svastikat liehuivat lipputangoissa ja roikkuivat parvekkeilta…

 

Kenties Boehnke teki oikein, kun ei osallistunut, koska on totta, että osallistuminen olisi kaikesta kontekstistaan eroon repäistynä suonut mahdollisuuden varsin raflaavaan otsikkoon: ”Saksalainen upseeri kunnioitti hakaristiä!” Toisaalta uutisen otsikossa kerrotaan upseerin jättäneen juhlan väliin ”kuultuaan lipun hakarististä”. Hakaristi assosioituu myös Suomessa useimpien ihmisten mielissä ensimmäiseksi ja pelkästään nimenomaan NSDAP:n svastikaksi, joten periaatteessa pitäisin mahdollisena, että ovela journalisti on saattanut tietoisesti osata hakea uutisotsikkoon klikki-potentiaalia luomalla lukijalle kuvan, että Lapin lennostossa olisi suunnilleen alettu esitellä saksalaiselle upseerille natsi-Saksan lippua!

Lopputulemana kallistun omien pohdintojeni ja päättelyketjujen kautta ehkä kuitenkin siihen vaihtoehtoon, että everstiluutnantti Mathias Boehnke jätti osallistumatta lippujuhlan seppeleenlaskutilaisuuteen siksi, että hän yksinkertaisesti itse halusi tehdä niin.

Nimittäin, näinkin korkeassa asemassa oleva upseeri olisi varmasti pystynyt selittämään ja perustelemaan kahden eri hakaristin, suomalaisen ja saksalaisen, merkitysten ja historiallisten taustojen nyanssit ja erot, mikäli lippujuhlassa esillä ollut Suomen ilmavoimien tunnus tai kyseisen henkilön itsensä läsnäolo tilaisuudessa olisi ihmetystä, kysymyksiä tai syytöksiä nostanutkin. Sitä paitsi, voihan aivan hyvin olla niinkin, että yksikään koira ei edes olisi haukkunut perään. Boehnke ei kuitenkaan toiminut näin, miksi?

Jäljelle jää ainoastaan Boehnken henkilökohtainen motiivi, eli päätös jättää osallistumatta lippujuhlan seppeleenlaskutilaisuuteen jostakin sellaisesta syystä, joka saattaa liittyä Boehnken omaan virheelliseen tulkintaan hakarististä. Vaikka Suomen ilmavoimien Hakaristi (2) ei ole sama asia kuin Hakaristi (3), on Hakaristi (3) – koska se edustaa pahuutta ja rinnastetaan kaikkiin saksalaisiin vielä nykyäänkin – muodostunut sellaiseksi, että se saa kaikki muut hakaristit missä tahansa merkityksessä näyttämään itseltään ja jokaisen saksalaisen kavahtamaan. Tästä seuraa minun käsitykseni mukaan, että myös everstiluutnantti Boehnke – jo kuullessaan sanan hakaristi – lakkaa kuulemasta mitään muuta ja muuttuu eräänlaiseksi Pavlovin koiraksi. Kuolaa ei sentään ala erittyä, mutta niskavillat kyllä nousevat pystyyn. Tämä Pavlovin koira on tiettyjen ”ärsykkeiden” ilmaantuessa ehdollistettu inhoamaan itseään ja edustamaansa maata ja kansaa, koska hän on oppinut, että niin kuuluu tehdä; historian – ja svastika-sanan – painolasti on ikuinen ja isien ja isoisien syntien sekä jonkun kollektiivisen velan ja vastuun kompensoiminen ei voi loppua koskaan. Vaikka siis Suomessa Ilmavoimien lippujuhlassa kyse on Hakarististä (2), Boehnken aivoissa tämä kuva muuttui Hakaristiksi (3) ja aivot toimivat (tai ovat sisäänrakennetusti pakotetut toimimaan) tämän illuusion mukaisesti. Mathias Boehnke – todennäköisesti kunniavieraaksi Lapin lennoston lippujuhlaan kutsuttu upseeri – siis itse kielsi itseään osallistumasta seppeleenlaskutilaisuuteen omasta saksalaisuudestaan johtuen.

Pystyyköhän kukaan saksalainen valtionpäämies tai -nainen tai korkea-arvoinen upseeri tai kunniavieras enää tämän jälkeen ylipäätään tulemaan Presidentinlinnaan, koska Tasavallan presidentin lipun vasemmassa yläkulmassa on hakaristi? Mitä meistä EU:ssa ja maailmalla nyt ajatellaan?

 Tähän on tultu.

 (Epilogi

Jotta kukaan ei vahingossakaan tulkitse kirjoitustani väärin tai syytä minua Kolmannen valtakunnan sympatiseeraajaksi, haluan painottaa, että tekstissä siis ruoditaan Suomen Puolustusvoimien hakaristitunnuksen aiheuttamaa reaktiota ja yksittäisen saksalaisen ihmisen kykenemättömyyttä tai haluttomuutta ymmärtää suomalaisen ja saksalaisen hakaristin välillä olevaa merkityseroa.)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s