Ulkomaalaisten välinpitämättömyys ja korona

Joulukuussa 2020 uutisoitiin siitä, että muiden kuin suomea, ruotsia tai saamea äidinkielenään puhuvien keskuudessa koronatartuntojen osuus oli neljännes koko Suomen senhetkisistä koronatartunnoista.

Nyt tilanne on muuttunut. Helsingin Sanomat kertoo 18.3.2021, että ulkomaalaistaustaisilla ja vieraskielisillä henkilöillä todetaan HUS:n infektiosairauksien ylilääkärin mukaan jo lähes puolet pääkaupunkiseudun koronatartunnoista.

Mitä tämä tarkoittaa? Se tarkoittaa sitä, että kantaväestön tartunnat ovat tasaantumassa nopeammin kuin vieraskielisten. Helsingissä vieraskielisten osuus koko väestöstä on n. 16,5 prosenttia. Helsingissä on edeltävien 14 päivän aikana todettu 3093 uutta koronatartuntaa. Vuonna 2020 Helsingissä todettiin joulukuun kahdella ensimmäisellä viikolla 1711 tartuntaa.

Jos joulukuussa 2020 ulkomaalaisten henkilöiden tartuntojen osuus oli neljännes tapauksista, tarkoittaa se että 16,5 prosentin joukolla helsinkiläisiä oli 428:a tartuntaa. Näin ollen 83,5 prosentin joukolla oli 1283 tartuntaa.

Kun nyt viimeisten kahden viikon aikana uusia tartuntoja on todettu 3093 kappaletta ja tiedetään, että ulkomaalaisten osuus tästä tartuntamäärästä on puolet, tarkoittaa se, että 16,5 prosenttia käsittävällä joukolla on 1547 tartuntaa. Näin ollen 83,5 prosentin joukolla on toinen puolisko, eli myös 1547 tartuntaa.

Erot on varsin helppo nähdä suoraan: ulkomaalaistaustaisten keskuudessa tartuntojen määrä on lisääntynyt viime joulukuun 428 tartunnasta tämän hetken 1547 tartuntaan. Kasvua on siis 261%

Kantaväestön keskuudessa tilanne on vastaavasti 1283 tartuntaa viime joulukuussa, nyt 1547 tartuntaa. Kasvua on 20,6%, siis noin viidennes.

Ulkomaalaisten keskuudessa koronatartuntojen määrä on siis kasvanut 12,6-kertaisesti kantaväestöön verrattuna kolmessa kuukaudessa! Koska Helsingissä uusien tartuntojen määrä jakautuu tasan kantaväestön ja ulkomaalaisten kesken, saadaan näiden ryhmien prosentuaalisten edustusten suhteesta (83,5/16,5) suoraan laskettua se, kuinka paljon enemmän tartuntoja ulkomaalaisilla on kantaväestöön verrattuna tällä hetkellä. Vastaus: viisinkertaisesti!

Helsingin Sanomien artikkelissa eräs ruokakaupassa esimiehenä toimiva maahanmuuttaja avautuu ja arvelee, että osa vieraskielisistä ei suhtaudu kovin vakavasti koronasuosituksiin tai -rajoituksiin – ei ainakaan yhtä vakavasti kuin kantasuomalaiset. Hän kertoo: ”Näen usein nuoria, jotka tapaavat toisiaan ja seisovat viettämässä aikaa lähellä toisiaan ilman maskeja. Suositusten noudattaminen ei vaan jotenkin mene päähän.”  Toinenkin haastateltu maahanmuuttajamies on samoilla linjoilla ja uskoo että ”osa vieraskielisten tartunnoista on saanut alkunsa siitä, että rajoituksia ei ole noudatettu”. Hänen mukaansa esimerkiksi ”kaikki pääkaupunkiseudun moskeijat eivät noudata kokoontumisrajoituksia”.

Välinpitämättömyys ja piittaamattomuus lienevät siis tosiasioita, koska jotkut maahanmuuttajat itsekin tulevat rohkeasti ongelman kanssa esille. Ehdin spekuloida tätä välinpitämättömyyden mahdollisuutta yli kuukausi sitten julkaisemassani blogikirjoituksessa ’Vieraskielisten koronatartunnoista’. Näyttää siltä, että olin ainakin osittain oikeassa. Kannattaa muistin virkistämiseksi lukaista myös se uudestaan.

Tällaisesta välinpitämättömyydestä ei missään nimessä pidä palkita erityiskohtelulla, ja siksi maahanmuuttajia ei pidä rokottaa jonon ohi. Muuten he oppivat myös tätä kautta sen, että he voivat toimia miten huvittaa, ja siitä huolimatta yhteiskunta joustaa ja asettaa heidän hyvinvointinsa ykkösprioriteetiksi. Tässä rokotusasiassa tiukkana pysyminen ja periaatteellisuus painavat mielestäni enemmän kuin se, että tartuntamäärien ja -profiilin valossa maahanmuuttajat toki kannattaisi pyrkiä rokottamaan mahdollisimman pian, koska heidän keskuudessaan tartuntamäärä on edellä esitetyn tavoin suuri ja tauti leviää nopeimmin.

Vierastan kuitenkin hyvin voimakkaasti ajatusta siitä, että koronabussi parkkeerataan kaupungin kerrostalokompleksien pihaan maahanmuuttajaenemmistöisille vuokra-asuntoalueille, mutta samaan aikaan lauttasaarelainen tai kaarelalainen eläkeläinen joutuu lähtemään pitkän matkan taakse rokotteen saadakseen. 

Ehdottomasti huomion arvoista koronaan liittyen on myös se, että Suomessa, varsinkin Helsingissä ja Uudellamaalla, on koronatartuntaryppäitä ja -esiintymiä havaittu suurissa määrin nimenomaan rakennusalalla. Miksi juuri rakennustyömailla? Siksi, että Suomen lepsut päättäjät eivät ole tehneet käytännössä mitään sen eteen, että rajat saataisiin tai olisi saatu oikeasti kiinni. Esimerkiksi Brasiliasta voi edelleen tulla Suomeen, vaikka maan tilanne on katastrofaalinen. No miten rajojen auki oleminen koronaan liittyy? Siten, että rakennusalalla työskentelee erittäin paljon vieraskielistä ja ulkomaalaista työvoimaa mm. Virosta, Latviasta, Liettuasta, Valko-Venäjältä, Puolasta, Ukrainasta, jne. Ei tarvitse olla tilastotieteilijä, eikä edes kummoinenkaan matemaatikko osatakseen laskea yhteen yksi plus yksi, ja nähdäkseen yhtäläisyysmerkit rakennusalalla vallitsevan koronatilanteen ja Viron koronatilanteen välissä.

Virossa asuu noin 1,33 miljoonaa ihmistä ja siellä todettujen koronatartuntojen määrä on viime viikot pyörinyt 1500-2000 tapauksen välillä päivässä. Viron väkiluku on siis alle neljännes Suomen väkiluvusta ja siellä on todettu koronatartuntoja keskimäärin kaksin-, joinain päivinä lähes kolminkertaisesti Suomen tartuntalukuihin verrattuna. Tästä voidaan helposti laskea, että populaatioon suhteutettuna Virossa on koronavirusta vähintään kahdeksan kertaa enemmän kuin Suomessa! Jotta Suomi olisi samalla viivalla Viron kanssa, meillä pitäisi tartuntojen määrän olla 6000-8000 luokkaa päivässä. Nyt tartuntoja on meillä ollut n. 500-700 päivässä. Tätä taustaa vasten on selvää, että virolaiset työmiehet ja ylipäätään kaikki Virosta tulevat muodostavat merkittävän riski- ja uhkatekijän Suomen koronatilannetta ajatellen, ja siksi tulijoihin pitäisi myös suhtautua siten. Kun lisäksi tiedämme sen, että Virossa on erittäin vähän maahanmuuttajia ja vieraskielisiä ihmisiä, eivätkä nämä ryhmät siksi voi edustaa Viron koronatartunnan saaneista merkittävää prosentuaalista osuutta niin kuin Suomessa, tämän täytyy omien päätelmieni mukaan tarkoittaa sitä, että tavalliset kantavirolaiset yksin itse ovat syyllisiä maansa tilanteeseen. Virolaiset ovat selvästikin jättäneet noudattamatta kokoontumisrajoituksia ja turvaväli- ja maskisuosituksia, ja siksi tilanne Virossa on päässyt äitymään näin pahaksi. Virolainen todennäköisesti käyttäytyy ja toimii Suomessa niin kuin kotonaankin, ja olenkin jo aikaa sitten pannut merkille, että usein esimerkiksi ruokakaupoissa näkee virolaisia ilman maskia (siinä missä venäläisiä sekä Afrikasta ja Lähi-idästä tulleitakin).

Tältä pohjalta täytyy nostaa hattua jokaiselle suomalaiselle matti- ja maijameikäläiselle, niin aikuiselle kuin nuorelle. Voimme taputtaa itseämme olalle hyvällä omallatunnolla; olemme sen ansainneet. Hallitus, THL ja STM ottakoot – ja mielellään toki ottavatkin – itselleen kunnian Suomen edelleenkin verrattain hyvästä koronatilanteesta, joka kyllä todellisuudessa on yksittäisen kansalaisen kärsivällisyyden, järjenkäytön ja toiminnan ansiota!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s